top of page

COVID-2019: Σύνοψη Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων Εργοδοτών και Εργοδοτούμενων.


ΒΑΣΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

1. Ποιους αφορά το πρόγραμμα στήριξης

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ/ΜΕΡΙΚΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 1.1. Όλοι οι κλάδοι επιχειρήσεων, και κατηγορίες αυτών, φυσικά και νομικά πρόσωπα όπου η Κυβέρνηση αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των εργασιών τους δυνάμει σχετικού διατάγματος. 1.2. Όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημία πέραν του 25% του κύκλου εργασιών τους, εφόσον προσκομίσουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Διευκρινήσεις που αφορούν την μείωση του 25% στο κύκλο εργασιών: Δεν περιλαμβάνονται εισπράξεις οι οποίες έγιναν για εργασίες που ολοκληρώθηκαν ή παραδόθηκαν ή εκτελέστηκαν τους προηγούμενους μήνες Δεν περιλαμβάνονται, πράξεις που έγιναν πριν τις 16 Μαρτίου 2020, δηλαδή πριν την έναρξη ισχύος των σχετικών ειδικών σχεδίων.

2. Ποιο το μέτρο στήριξής για τις ανωτέρω επιχειρήσεις; Οι επηρεαζόμενοι εργαζόμενοι των πιο πάνω επιχειρήσεων, που θα ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα, θα λαμβάνουν ειδικό επίδομα για όσο χρονικό διάστημα η αναστολή των εργασιών της επιχείρησης θα είναι σε ισχύ δυνάμει της πανδημίας.

3. Μπορεί ο εργοδότης, ο οποίος έχει ενταχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα, να απολύσει εργοδοτούμενο; Εφόσον ένας εργοδότη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης, ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ να προβεί σε καμία απόλυση. Συγκεκριμένα, θα μπορεί να απολύσει εργοδοτούμενο πρόσωπο, μόνο 5 μήνες μετά την λήξη των μέτρων.

4. Τι συμβαίνει με όσους εργοδότες δεν ενταχθούν στο εν λόγω σχέδιο; Εφαρμόζονται κανονικά οι ισχύουσες εργατικές νομοθεσίες. Άρα, έχει το δικαίωμα να απολύσει και να προβεί σε πλεονασμούς.

5. Τι ισχύει για την περίπτωση Αυτοτελώς Εργαζομένων; Όλοι οι αυτοεργοδοτούμενοι, εφόσον επηρεάστηκε ο κύκλος εργασιών τους, ως αναφέρεται ανωτέρω, μπορούν να επωφεληθούν από το Ειδικό Σχέδιο για αυτοτελώς εργαζόμενα πρόσωπα, βάσει του οποίου παρέχεται ειδικό επίδομα αυτοτελώς εργαζομένων.

6. Τι ισχύει στην περίπτωση καταβολής των Κοινωνικών Ασφαλίσεων; Η σχετική πρόνοια αναφέρει ότι για την περίοδο που κάποιος λαμβάνει ένα από αυτά τα επιδόματα: (α) θεωρείται περίοδος εξομοιούμενης ασφάλισης, δηλαδή θα μπουν οι ανάλογες εισφορές αυτόματα στους ασφαλιστικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, και (β) ο εργοδότης απαλλάσσεται από την ευθύνη της καταβολής του μισθού για εκείνη την περίοδο.

Συνεπώς, ο κάθε εργοδότης απαλλάσσεται από την ευθύνη της καταβολής του μισθού, δεν έχει την ευθύνη της καταβολής κοινωνικών ασφαλίσεων για εκείνη την περίοδο.

Σημ: Στην περίπτωση όμως, που επιλέξει να απασχολεί κάποιους από τους υπαλλήλους του, για το υπόλοιπο του μισθού που θα τους καταβάλει, θα πληρώσει ανάλογα και το ποσό των κοινωνικών ασφαλίσεων.

7. Εφαρμόζονται και σε εργαζόμενους που έχουν προσληφθεί πρόσφατα; Ναι, δεν υπάρχει εξαίρεση. Νοείται πως έχουν καταβληθεί οι Κοινωνικές τους Ασφαλίσεις.

____________________________

Στην περίτπωση κατά την οποία επιθυμείτε περαιτέρω διευκρινήσεις, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με το δικηγορικό μας γραφείο.

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page