top of page

Οι ευθύνες δικηγόρων και συστήματος για ένα κράτος δικαίου


Σε μία δημοκρατική κοινωνία, ο δικηγόρος έχει να επιτελέσει το ύψιστο λειτούργημα. Λειτούργημα που συνδέεται με την αποκάλυψη της αλήθειας και την εφαρμογή των κανόνων του δικαίου. Οφείλει να υλοποιήσει ένα έργο που στοχεύει στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών και των κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Προκειμένου να επιτευχθεί η πραγμάτωση των ανωτέρω, ο δικηγόρος βρίσκεται αντιμέτωπος με την πολυπλοκότητα των νομοθετημάτων και καλείται, μέσα από τον νομικό «λαβύρινθο», να ξετυλίξει το νήμα της αλήθειας και του δικαίου, ώστε να φτάσει στο καλώς νοούμενο συμφέρον του πελάτη του.

Το σύστημα δικαιοσύνης κάθε χώρας εδράζεται και υπηρετεί δύο θεμελιώδεις αξίες: την αποτελεσματικότητα και την αξιοπρέπεια. Προκειμένου οι δύο αυτές αξίες να υλοποιηθούν, χρειάζεται τα όργανα και οι θεσμοί της πολιτείας, αλλά και κάθε εφαρμοστής του Νόμου, να υπηρετούν αυτές.

Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος καλείται σε κάθε περίπτωση να εφαρμόσει ορθά την επιστήμη του, προκειμένου να φτάσει όσο πιο αποτελεσματικά στο επιθυμητό αποτέλεσμα, με τρόπο αξιοπρεπή και σεβόμενος τις αρχές δικαιοσύνης. Από την άλλη, η δικαστική εξουσία καλείται με τη σειρά της να εφαρμόσει αποτελεσματικά όλους τους κανόνες δικαίου, προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπρέπεια και κατ’ επέκταση τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη των πολιτών στην πολιτεία και τους θεσμούς αυτής.

Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως, όσον αφορά την απονομή δικαιοσύνης στη χώρα μας, όλα τα όργανα που υπηρετούν έμμεσα ή άμεσα αυτήν οφείλουν να επιδιώκουν την πραγμάτωση και των δυο προαναφερθέντων αξιών του συστήματος με τέτοιο τρόπο που να επιφέρει τελικά την ασφάλεια του κράτους δικαίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το αίσθημα μη αποτελεσματικής εφαρμογής του νόμου θα αυξάνεται, η κοινωνία θα υφίσταται ρωγμές ανασφάλειας και, τελικά, οι πολίτες θα νιώθουν πως το σύστημα δικαιοσύνης έχει απωλεσθεί.

Συνεπώς, ο κάθε λειτουργός της δικαιοσύνης, και δη ο κάθε δικηγόρος, οφείλει προς την κοινωνία να λειτουργεί με βασικό γνώμονα το δίκαιο, την διαφάνεια, σεβόμενος τις αρχές της φυσικής δικαιοσύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπρεπής και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος δικαίου.

Το παρών άρθρο έχει δημοισευθεί στην σελίδα του Sigmalive στις 25/01/2019

https://www.sigmalive.com/news/opinions_sigmalive/551576/oi-efthynes-dikigoron-kai-systimatos-gia-ena-kratos-dikaiou

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page